Janez Cankar tekel na Triglav

Janez Cankar iz Dolenje Dobrave pri Gorenji vasi v Poljanski dolini, uspešen športnik, ki tekmuje v kolesarstvu in gorskih tekih, je danes, v soboto 2. avgusta točno opolnoči krenil na tekaško avanturo od doma na Triglav.

Nič posebnega bi rekli dobro pripravljeni gorski tekači. Toda Janezova posebnost je ta, da na levo oko vidi samo 7%, na desno pa nič. V zadnjem desetletju se je resneje začel ukvarjati z gorskim tekom in kolesarstvom, kjer dosega odlične rezultate, kljub temu, da ga slab vid ovira za dosego še boljših rezultatov. Ideja se je Janezu rojevala že kar nekaj časa, no sedaj pa je dokončno dozorela. Vsekakor je to poseben izziv zanj, ki je v izredni kondiciji, pa tudi za vse nas sotekmovalce, ki se pogosto videvamo na raznih tekmovanjih. Krenil je od domače hiše na Dolenji Dobravi v Poljanski dolini, kjer ga je pričakala množica prijateljev, sosedov, tekačev.  Pot ga je najprej vodila na Hotavlje, čez Blegoš proti smučišču Črni vrh. Od tu naprej na Porezen, strm spust na Petrovo Brdo, pa znova strm vzpon proti Vrhu Bače, v Bohinjsko Bistrico in Staro Fužino. Od tu po dolini Voje, mimo Vodnikove koče, preko Planike na cilj – na vrh Triglava. Vseskozi je imel ob sebi najmanj 2 sotekača – obenem tudi prijatelja iz sosednjih vasi v Poljanski dolini.

Vzponi so Janezu pisani na kožo, zaradi njegove odlične fizične pripravljenosti pa ga tudi njegova slepota ne ovira. Veliko težavo pa mu predstavljajo spusti, saj je npr. samo pri spustu s Porezna padel štirikrat.

Skupaj je pretekel 72 km in ob tem naredil približno 4.500 višinskih metrov vzpona. Za pot je porabil 15 ur in 11 minut, kar je vrhunski čas, tudi za tekače, ki nimajo težav z vidom.

Cela Poljanska dolina, raj pod Blegošem je ponosna na našega Janeza in mu stoji ob strani. Tudi pri njegovih naslednjih izzivih v katere ne dvomimo in se jih že veselimo.

16. Visoški tek uspešno izpeljan

Tradicionalni, letos že 16. Visoški tek smo izpeljali rekordno.

Udeležba (321 tekačev) še nikdar ni bila večja. Vreme je bilo idealno, sončno in ne prevroče. Poskrbljeno je bilo za ogrevanje, otroško animacijo, zmagovalca sta se pripeljala v kočiji, na koncu nas je obiskal nihče drug kot dr. Ivan Tavčar. Skratka super smo se imeli. Medalje najboljšim je podeljeval naš najboljši maratonec, domačin iz Hotavelj, Tone Kosmač.

V absolutni konkurenci sta zmagala pri dekletih Petra Race (AD Mass) z novim ženskim rekordom proge 37:39 in Peter Oblak (ŠD Poljane) pri moških s časom 32:33. Oblak je zmagal že petič zapored.